Türkiye’nin gurur kaynağı olacak bir müze, kitap tutkunlarını bekliyor: İlk Baskı ve İmzalı Kitaplar Müzesi. Bu müze, kitabı sadece bir kültür ürünü değil, aynı zamanda bir plastik sanat eseri olarak gören özgün bir konsepti benimseyerek Türkiye’deki ilk olma özelliğini taşıyor. Amacı, kitap, matbuat, yayıncılık ve okur-yazar ilişkilerinin zengin tarihine ışık tutmak ve bu değerli mirası belgelemektir.
Müzenin odak noktası, yayınlanma tarihlerine göre Türkiye’nin teknolojik, sanatsal ve kültürel evrimine ayna tutmaktır. Ziyaretçiler, kağıda, tasarıma ve grafiğe nasıl yansıdığını görmek suretiyle bu değişimi kronolojik bir sıra içinde deneyimleyeceklerdir. İlk Baskı ve İmzalı Kitaplar Müzesi, kitapların yayınlanma öykülerini ve yazarların kitaplara ne duygularla imza attığını belgeleyen eşsiz bir külliyat sunmaktadır.
Müzeler, bir toplumun medeniyet parametrelerinin temel hafıza mekanlarıdır. İlk Baskı ve İmzalı Kitaplar Müzesi, bu temel düşünceden hareketle Türkiye’nin tarihsel ve kültürel birikimini sosyolojik bir perspektiften okuyan, yaşayan ve yaşanmış sanat nesnelerini toplumun hizmetine sunma amacını taşımaktadır.
İmzalı ve ilk baskılı kitaplar aracılığıyla, müze Türkiye’nin kültürel, sanatsal, teknik ve sosyolojik dönüşümünü belgeleyerek bu değerli mirası gelecek nesillere aktarmayı hedeflemektedir. Eğitim ve bilgi amaçlı olarak kitabı bir güzel sanatlar nesnesi olarak belgelemek, Türkiye’nin görsel sanat tarihine birinci elden temel kaynaklar sağlamak amacıyla öne çıkmaktadır.
Müze aynı zamanda, kitap kültürünü ve okuma alışkanlığını zenginleştirmeyi amaçlayan bir platformdur. Kitap, edebiyat, kültür ve sanat etkinlikleri, konferanslar, seminerler ve atölyeler aracılığıyla müze, yaşayan ve yaygınlaşan bir müzecilik anlayışını benimseyecektir. Kitap okuma atölyeleri, yazarlık atölyeleri, öykü ve masal atölyeleri gibi etkinliklerle müze, ziyaretçilere interaktif deneyimler sunacak ve kitapla yazar arasındaki bağı güçlendirecektir.
İlk Baskı ve İmzalı Kitaplar Müzesi, zaman içinde değişen görsel ve estetik beğeninin izini sürerek okuyucuları kitabı sadece bir okuma eyleminden öteye taşıyacak, tarihsel bir bilinç oluşturacak ve kültürel mirasımızı koruma yolunda önemli bir adım atacaktır.
ADRES | Cennet Mah. Yahya Kemal Beyatlı Cad. no: 89 Küçükçekmece / İstanbul |
TELEFON | 444 4 360 Dahili: 8040 |
ULAŞIM | 89A Kanuni Sultan Süleyman Hastanesi-Zeytinburnu İETT Hattı caddemizden geçmektedir. Merkezimizden, Beyaz başlıklı Sefaköy-Marmaray-Çam Sakura Hastanesi minibüs dolmuş hattı geçmektedir. Metrobüsle ulaşım sağlamak isteyen vatandaşlar Cennet Metrobüs durağında inerek Hürriyet Caddesinin bitimine kadar yürüyüp sağa dönmeleri taktirde 300 metre ileride sağ tarafta hedefe ulaşacaklardır. Müzemiz, Cennet Kültür ve Sanat Merkezinde sanatseverlere açıktır. |